Δρυς

 • Γενική Περιγραφή: Το χρώμα και η εμφάνιση της λευκής δρυός είναι παρόμοιο με της βελανιδιάς που φύεται στην Ευρώπη. Το σομφό της λευκής δρυός Αμερικής είναι ανοιχτόχρωμο, ενώ το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Τα νερά της λευκής δρυός είναι στις περισσότερες περιπτώσεις παράλληλες με τον κύριο άξονα του κορμού και η υφή της είναι μέτρια έως τραχιά, με μακρύτερες ακτίνες από την κόκκινη δρυ. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η εμφάνιση της λευκής δρυός είναι περισσότερο χαρακτηριστική.
 • Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες: Το ξύλο της λευκής δρυός είναι σκληρό και βαρύ με μέτρια αντοχή στις τάσεις κάμψεως και θραύσης, χαμηλές τιμές του μέτρου ελαστικότητας αλλά πολύ ικανότητα κάμψης με ατμό. Η μεγάλη της αντοχή την κάνει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές για δομικές εφαρμογές. Περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες από την έκδοση του AHEC “Structural design in American hardwoods”.
 • Ανθεκτικότητα: Το εγκάρδιο είναι ανθεκτικό στην αποσύνθεση, πρακτικά αδιαπέρατο στα συντηρητικά , ενώ το σομφό είναι μέτρια διαπερατός σε αυτά. Η φυσική ανθεκτικότητά της σημαίνει ότι το εγκάρδιο της λευκής δρυός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερική χρήση χωρίς επεξεργασία συντήρησης αλλά για τον προσδιορισμό της συμπεριφοράς της στη χρήση θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και οι συνθήκες έκθεσης.
 • Κύριες Χρήσεις: Δόμηση, έπιπλα, πατώματα, ξυλουργική εσωτερικών χώρων, ξυλουργική εξωτερικών χώρων, διακοσμητικά, πόρτες, ντουλάπια κουζίνας, πλαίσια, διαπήγματα σιδηροδρομικών γραμμών, ξύλινες γέφυρες, σανίδες βαρελιών και φέρετρα. Η λευκή δρυ μπορεί να ποικίλει σε χρώμα, υφή, χαρακτηριστικά και ιδιότητες ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Γι’ αυτό συνίσταται στους ειδικευμένους πωλητές και τους χρήστες να έρχονται σε επαφή με τους προμηθευτές τους ώστε να βεβαιώνονται ότι το ξύλο που παραγγέλνουν ικανοποιεί τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Τα είδη λευκής δρυός από το Βορρά και το Νότο μπορεί να πωλούνται ξεχωριστά.

Καρυδιά

 • Γενική Περιγραφή: Το σομφό της καρυδιάς έχει ημίλευκο χρώμα, ενώ το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοιχτό καφέ έως σκούρο σοκολατί καφέ, σε ορισμένες περιπτώσεις με πορφυροειδείς σκιές και σκουρότερες ραβδώσεις. Η καρυδιά μπορεί να διατεθεί μετά από ξήρανση με ατμό, με σκουρότερο σομφό, ή χωρίς να έχει υποστεί τεχνητή ξήρανση. Τα νερά του ξύλου είναι συνήθως ευθύγραμμα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται κυματιστά ή σγουρά και του προσδίδουν μια ελκυστική και διακοσμητική εμφάνιση. Το σκούρο εγκάρδιο καθώς παλιώνει ανοίγει ως προς το χρώμα λόγω της έκθεσής του στο υπεριώδες φως.
 • Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες: Το ξύλο της καρυδιάς είναι σκληρό και έχει μέτρια πυκνότητα, μέτρια αντοχή στην κάμψη και την κρούση και μικρή ανθεκτικότητα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα είδη που μπορούν να υποστούν καλή κάμψη με ατμό.
 • Ανθεκτικότητα: Το είδος αυτό κατατάσσεται ως πολύ ανθεκτικό στη σήψη που προσβάλει τη σκληρή ξυλεία, είναι μάλιστα ένα από τα ανθεκτικότερα είδη ακόμα και όταν εκτεθεί σε συνθήκες που ευνοούν τη σήψη.
 • Κύριες Χρήσεις: Έπιπλα, ντουλάπια, διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ξυλουργική υψηλής ποιότητας, πόρτες, πατώματα, κοντάκια όπλων και πάνελ. Το ξύλο αυτό προτιμάται για την αντίθεση που δημιουργεί σε συνδυασμό με πιο ανοιχτόχρωμα είδη.

Οξυά

 • Η Οξυά είναι σκληρό ξύλο με χαρακτηριστικές μικρές βένες και λογχοειδή απαλά νερά κατάλληλο για σκελετά σαλονιών έπιπλα και επενδύσεις με μορφή καπλαμά.
 • Τα χρώματα της είναι από λευκώδες μέχρι κόκκινο–καφέ και σκουραίνει αρκετά όταν εκτεθεί στον αέρα.
 • Κατά την άτμιση της ( φουρνιστή οξυά ) αποκτά ένα ρόδινο χρώμα επιθυμητό για την κατασκευή επίπλων.
 • Είναι ιδανική για λουστράτα σκελετά γιατί είναι εύκολη στην επεξεργασία, το τορνίρισμα ακόμα και το σκάλισμα.
 • Άλλες χρήσεις της οξυάς είναι για κατασκευή παρκέτων, αντικολητή για πάγκους κουζίνας, πορτάκια κουζίνας, κρεβατοκάμαρες , επενδύσεις ταμπλάδες και κάθε είδους ξύλινη κατασκευή εσωτερικού χώρου.
 • Λουστράρεται ικανοποιητικά στο χρώμα της καρυδιάς με κάσσια και βερνικώνεται σε πολλές αποχρώσεις άλλων ξύλων.

Καστανιά

 • Εφαρμογές της καστανιάς:

Η ξυλεία καστανιάς είναι ένα υλικό το οποίο  χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα . Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ξύλο από αισθητικής και λειτουργικής πλευράς, του οποίου η χρήση συναντάται σε πλήθος εφαρμογών και κατασκευών.  Χρησιμοποιείται σε οικοδομικές κατασκευές (στέγες, πέργκολες κ.τ.λ.), στην επιπλοποιία, για κατασκευή βαρελιών, στην ναυπηγική, σε ξυλοκατασκευές κήπων και αρχιτεκτονικής τοπίου, στην γεωργία (αμπέλια, σαλιγκαροτροφία, υποστύλωση δέντρων κ.τ.λ.), για περίφραξη κ.α.

 • Χαρακτηριστικά ξύλου καστανιάς:

Η καστανιά είναι αυτοφυής και αναπτύσσεται γρήγορα. Κατατάσσεται στα σκληρά ξύλα, έχει μεγάλη διάρκεια (φυσική αντοχή) και μέση πυκνότητα 0,51 (510/m³). Ξηραίνεται γρήγορα, δουλεύεται εύκολα και δεν φυραίνει στο στέγνωμα. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της δίνουν το μεγάλο προτέρημα, να μην χρειάζεται  εμποτισμό και χημικά πρόσθετα καθώς η φυσική της ανθεκτικότητα είναι αξεπέραστη. Τέλος, έχει μπεζ κρεμμώδες χρώμα, σχηματίζει όμορφα νερά και κατά γενική ομολογία είναι ένα ξύλο που με την κατάλληλη φροντίδα και επεξεργασία δίνει αποτελέσματα,  απαράμιλλης αισθητικής  και μεγάλης αντοχής στο χρόνο.